Zweeds leren - hoe doe je dat?

Vill du veta hur vi lära oss talar svenska? Oftewel: wil je weten hoe wij Zweeds leren spreken? In deze blog neem ik je mee langs een aantal verschillende methoden. Ik geef je de voor- en nadelen en neem mijn favorieten met je door. Lees mee, probeer uit en ontdek wat voor jou het beste werkt.

Duolingo

Ik begin met de open deur: Duolingo. Je kent de app vast al wel. Je kiest de taal die je wilt leren en met korte lessen verdien je punten en ontgrendel je nieuwe lessen. Je leert zowel lezen, luisteren, spreken én schrijven. De app maakt gebruik van AI waardoor de app onthoudt wat jij moeilijk vindt en waar je meer training in moet krijgen. De herhaling zit daarom precies op de juiste plekken en je leert automatisch op het juiste niveau. Het leren blijft leuk door de verschillende uitdagingen die je voorgeschoteld krijgt. Zo zijn er dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse challenges en kun je ook samen met een vriend (als je nog iemand kent die Duolingo gebruikt) uitdagingen aangaan. Je kunt daarnaast verschillende rewards verdienen door bijvoorbeeld zoveel mogelijk punten te verdienen, zoveel mogelijk nieuwe woorden te leren, zo hoog mogelijk in het wekelijkse scorebord te eindigen (met gebruikers van over de hele wereld) of zo min mogelijk fouten te maken. Daarnaast is je streak een belangrijk onderdeel in de app. Als je meerdere dagen achter elkaar de app gebruikt, verleng je je streak. Dit levert je weer mooie voordelen, hulpmiddelen of punten op. Je kunt daarom ook instellen dat de app je dagelijks even een reminder stuurt om een les in de app te volgen. Voor mij de perfecte stok achter de deur om in een loos kwartiertje even wat lesjes te doen. Hoe langer je de app gebruikt, hoe meer het echt onderdeel gaat uitmaken van je dagelijkse routine. Bij sommige talen kun je ook korte verhalen lezen die steeds langer en moeilijker worden. Na afloop van het verhaal krijg je dan een aantal vragen om te checken of je het verhaal goed begrepen hebt. Toen ik Spaans leerde, was deze optie wel beschikbaar. Bij Zweeds is dat helaas niet het geval. 

De app is in principe gratis. Je krijgt wel na ieder lesje een korte reclame te zien die je na een paar seconden weg kunt klikken. Daarnaast raken je levens op als je teveel fouten hebt gemaakt. Als je niet meer genoeg hulpmiddelen hebt om je levens aan te vullen, moet je soms even een uurtje wachten tot je weer een nieuw leven krijgt. Je kunt ook voor het betaalde Super Duolingo kiezen. Met dit abonnement krijg je onbeperkte levens (oftewel, je kunt onbeperkt fouten maken), kun je je fouten extra oefenen in lessen met een verzameling van oefeningen die je fout hebt gedaan, de app is vrij van reclames en je kunt onbeperkt niveautoetsen maken (zonder dat je daar juwelen voor nodig hebt die je verdient door lessen te volgen). De kosten van Super Duolingo bedragen € 99,99 per jaar. Je kunt Super Duolingo ook twee weken gratis uitproberen. Je krijgt dan op dag twaalf een herinnering om het abonnement te annuleren zodat je niet aan kosten vastzit. Als de laatste gratis dag zoals in mijn geval op de dag van je vrijgezellenfeest valt en je die dag teveel van de kaart bent om nog met je volle verstand het proefabonnement te beëindigen, zit je er een jaartje aan vast ;-)

Podcasts

Een andere leuke manier om een nieuwe taal te leren, is door podcasts te luisteren. Ik neem er een paar met je door die ik gebruik om Zweeds te leren. Als je nog helemaal aan het begin van het leerproces staat, is Coffee Break Swedish een goede podcast om mee te beginnen. In deze podcast luister je naar Hanna, een Zweedse lerares, en Mark, een Schot die Zweeds wil leren. Mark stelt vragen en maakt fouten en door Hanna's uitleg, correcties en tips voor de uitspraak leer je de taal echt begrijpen en spreken. Aan het einde van de les, die vaak tussen de twintig en dertig minuten duurt, vertelt culturele correspondent Emma vaak iets over de Zweedse cultuur. Zo leer je dus niet alleen de taal, maar ook de cultuur kennen. Overigens is deze podcast ook nog voor een heel aantal andere talen beschikbaar.

Wanneer je de basis al een beetje onder de knie hebt en al redelijk wat Zweedse woorden kent, is Radio Sweden på lätt svenska een leuke podcast om te luisteren. Elke maandag tot en met vrijdag wordt het belangrijkste nieuws van die dag in ongeveer tien minuten voor je samengevat in makkelijk Zweeds. Er worden makkelijke woorden gebruikt en er wordt langzaam gepraat. De podcast is speciaal ontwikkeld voor degenen die nieuw zijn in Zweden. Wat mij betreft een leuke manier om Zweeds te leren en tegelijkertijd van het nieuws op de hoogte te blijven. 

Een laatste podcast die ik je nog wil tippen, is Simple Swedish Podcast. Deze podcast is bedoeld voor degenen die de basis al wel onder de knie hebben, maar die het nog lastig vinden om native Zweeds te volgen. In de podcast wordt net als bij Radio Sweden langzaam en met een makkelijk vocabulaire gesproken. Naast dat je Zweeds hoort en het zelf kunt herhalen, wordt er ook een grammaticale uitleg gegeven. Er zijn al heel veel afleveringen te beluisteren en er komt er nog steeds iedere week één bij. Er zit geen volgorde in de afleveringen, dus je kunt er gewoon één uitkiezen die je aanspreekt. Soms is bij een aflevering aangegeven dat die svår is, oftewel: moeilijk. Let hier op! 

Al deze podcasts zijn in je podcast app te vinden, ik luister ze allemaal in de Podimo app. Van zowel Radio Sweden als de Simple Swedish Podcast vind je de transcripten volledig uitgeschreven terug op de website waar ik naar link.

Året Runt

Naast alle digitale methoden is er ook gewoon nog een ouderwetse lesmethode in boekvorm: Året runt. Wat mij betreft een fijne aanvulling naast Duolingo omdat daarin de grammatica eigenlijk niet echt aan bod komt. Året Runt bestaat uit een tekstboek, waarbij spreken en luisteren centraal staat en de grammatica en woordenschat worden geïntroduceerd door middel van teksten en dialogen, een oefenboek en online lesmateriaal waar je de grammatica en woordenschat verder kunt trainen. Året Runt betekent 'het jaar rond'. En dat is precies hoe deze methode is opgebouwd. Het boek begint in januari en loopt tot en met december en volgt het verhaal van een Nederlands gezin met twee pubers dat een jaar in Zweden gaat wonen. In het tekstboek wordt achtergrondinformatie gegeven over het land en de Zweedse cultuur en ook in de oefeningen komen kenmerken van die maand terug. Tijdens het leren van de taal kom je dus ook van alles over Zweden en de cultuur te weten. Ik merk zelf dat ik sneller even wat lesjes op Duolingo volg of een podcast aanzet dan dat ik de studieboeken en het online portaal (die heb je namelijk nodig voor de audio opgaven en om je antwoorden te controleren) erbij pak om Zweeds te gaan leren. Maar dat is slechts mijn persoonlijke voorkeur. Voor wat betreft de grammatica is Året Runt écht een welkome aanvulling. Je kunt zowel het tekstboek als het oefenboek op Bol.com bestellen.

SFI

Als je eenmaal in Zweden woont en ingeschreven staat in een gemeente kun je daar gratis de taal leren. Iedere gemeente in Zweden biedt namelijk een Zweedse taalcursus aan voor immigranten: Svenska för invandrare (SFI). Ik heb hier zelf nog geen ervaring mee omdat de cursus in onze gemeente op onmogelijke tijdstippen gegeven wordt, maar kijk er in jouw eigen gemeente zeker eens naar. Gelijk een leuke manier om andere mensen die nieuw zijn in Zweden te leren kennen! En belangrijk detail: je hebt voor het volgen van de SFI géén personnummer nodig. Wanneer je daar de eerste periode nog niet over beschikt, kun je dus gelukkig al wel beginnen met het leren van de taal.

Hopelijk zit er een methode tussen waar je enthousiast van wordt. Mijn advies is vooral om verschillende dingen uit te proberen en ook tegelijkertijd te gebruiken. Zo houd je het afwisselend en je steekt overal weer wat anders op. Uiteraard helpt het ook enorm om zo snel mogelijk Zweeds te praten als je eenmaal in Zweden bent omdat je daar nu eenmaal het meeste van leert en je sneller het benodigde zelfvertrouwen krijgt om een vreemde taal te spreken (begin gewoon lekker makkelijk bij de kassa in de supermarkt). Kijk daarnaast naar de nationale televisiezenders, Zweedse films en series op Netflix (in een latere blog neem ik mijn top Zweedse films en series met je door) en lees de informatiebordjes bij bezienswaardigheden eerst in het Zweeds voordat je met de Engelse variant checkt of je het een beetje begrepen hebt. Lycka till och ha kul, oftewel: veel succes en plezier!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Een jaar in Zweden

Oktober 2023 in Zweden

Hotspots Halmstad