Een huis vinden in het buitenland - hoe doe je dat?

Toen we eenmaal besloten hadden dat oktober 2022 voor ons het moment moest worden om naar Zweden te verhuizen, was het item bovenaan onze to-do list het vinden van een huis. We vlogen eerst nog alle kanten op. Wilden we huren? Meteen wat kopen? En waar überhaupt? Ik neem je mee op onze zoektocht en geef je tips en tricks voor het vinden van een huis in het buitenland waar je voor langere tijd mag wonen. 

Van Cheap Nordic Houses naar Hemnet naar Airbnb

Via Instagrampagina's als Cheap Nordic Houses werden we al lekker gemaakt met fantastische rood/witte houten huizen met een groot stuk grond en soms zelfs een bos erbij, vanbinnen schattige houten wanden en een gezellige kachel. We zagen onszelf daar al helemaal zitten. Temeer omdat de huizen die daar voorbij komen in prijs variëren van ongeveer € 25.000 tot slechts € 150.000. Van die pagina verplaatsten we naar Hemnet, de Zweedse Funda, omdat we ons al snel realiseerden dat het kopen van een spotgoedkoop klushuis onze Zweedse droom zou doen veranderen in een Zweedse nachtmerrie. Kijk één keer in ons huis hoe de plankjes aan de muren en de deuren in de scharnieren hangen en je weet genoeg. Maar ook op Hemnet bleken er genoeg pareltjes tussen te zitten die we bijna volledig met enkel onze overwaarde zouden kunnen aanschaffen. Zolang je maar niet in de stad zocht. En dat was ook precies wat we niet wilden. Een huis met een groot stuk grond, ruimte, rust, een klein guesthouse op het terrein waarin vrienden en familie konden komen logeren of dat via Airbnb verhuurd kon worden, dát was wat we zochten. Maar omdat vanuit Nederland een huis in Zweden kopen ons niet ideaal leek omdat we het huis en de regio toch echt wel eerst in het echt wilden zien, namen we ons voor om voor de eerste maanden een huurhuis te gaan zoeken. Ook daarvan zijn gelukkig genoeg fantastische exemplaren op de meest adembenemende plekken te vinden. Na wat research gedaan te hebben op het gebied van bezienswaardigheden, omgevingen en aanbod, kwamen we tot de conclusie dat voor ons de regio rondom Göteborg het meest geschikt was. Zowel per vliegtuig (voor de mensen zonder vliegschaamte) als per auto (via de boot of over land via Denemarken) goed bereikbaar. En met haar ligging aan het water, prachtige natuur in de buurt en goede verbindingen met bijvoorbeeld Kopenhagen in Denemarken en Oslo in Noorwegen een goede uitvalsbasis voor ons. Op zoek naar een huurhuis dus!

We besloten om eerst eens op Airbnb te gaan rondkijken om te zien wat voor aanbod er was. We hadden geen idee of mensen via Airbnb bereid waren om hun huis langer te verhuren en of het een beetje betaalbaar was, maar kijken kon geen kwaad. Op een koude zondagmiddag in januari 2022 doken we achter onze laptop en gingen in de buurt van Göteborg op zoek naar geschikte huurhuizen. We hadden wel een paar wensen en besloten die in eerste instantie allemaal in de zoekfilters op te nemen. We zouden vanzelf wel merken of we te veeleisend waren en konden dan alsnog wat wensen laten varen. Dus gingen we op zoek naar een vrijstaand huis met een lekker stukje grond eromheen, extra slaapkamers om gasten te kunnen ontvangen (liefst in de vorm van een guesthouse op het terrein), een bos of watertje in de buurt en een tikkeltje afgelegen maar nog wel in de buurt van voorzieningen. Helemaal niet veeleisend toch? We zochten de ruime omgeving van Göteborg af en besloten uiteindelijk naar vijf verhuurders een berichtje te sturen. We waren daarin vooral benieuwd of we het huis voor meerdere maanden (vier om te beginnen) mochten huren en of we het adres mochten opgeven voor onze aanvraag voor een personnummer (het Zweedse bsn). Binnen tien minuten hadden we al twee reacties terug. Eentje bleek echter maar voor maximaal één maand achtereen gehuurd te kunnen worden. Een volgende reactie die een half uur later binnenkwam bleek toch een te klein huis te zijn omdat de gehele bovenverdieping niet gebruikt mocht worden en de twee laatsten van wie we nog geen reactie hadden ontvangen, bleken veel te duur te zijn toen we eens wat beter keken (dat hadden we in ons enthousiasme even niet gedaan). 

Terug naar de eerste reactie die we binnen twee minuten ontvingen, want dat was ook meteen de beste. Een enthousiaste man die aangaf dat we meer dan welkom waren om zijn huis een aantal maanden te huren. Zijn huis was fantastisch! Een typisch Zweeds, rood, houten, vrijstaand huis. Prima ingericht, een extra slaapkamer, een lap grond eromheen met appelbomen en speeltoestellen zoals een trampoline en voetbalgoal (misschien leuk voor ons kind, de hond), een gigantisch bos als achtertuin, verschillend meertjes op fietsafstand, een tikkeltje afgelegen maar een klein stadje met voorzieningen op twintig minuten rijden én als klap op de vuurpijl een guesthouse in de tuin. Oh, en het was spotgoedkoop. We stuurden snel een enthousiast bericht terug met daarin wat extra vragen. Volgens de voorzieningen op Airbnb zou er namelijk geen sprake van internet en verwarming zijn. Beide vrij cruciaal voor een lang verblijf (mede in de winter) wat ons betreft. De verhuurder liet ons weten dat er allerlei soorten verwarming in het huis aanwezig waren dus dat we ons daar geen zorgen over hoefden te maken. WiFi was er inderdaad niet maar hij had de ervaring dat je er met een ongelimiteerde databundel prima uit de voeten kon bij gebruik van een laptop, telefoon en twee kinderen op iPads. Onze Moke brengt op zo nu en dan een aflevering Paw Patrol na weinig tijd door op de tablet, dus dat zou goed moeten komen ;-) Ongelimiteerde Nederlandse databundels zijn echter niet ongelimiteerd in het buitenland. Voor de aanvraag van een Zweedse simkaart met ongelimiteerde data heb je een personnummer nodig, iets wat we de eerste periode in Zweden sowieso niet zouden hebben, en we werken beiden vanuit huis dus een betrouwbare internetverbinding was voor ons wel cruciaal. De verhuurder liet ons in een volgend bericht nog weten dat we met onze vragen misschien wel bij zijn vorige huurder terecht konden. Deze man had het huis in december 2021 verlaten na er ruim een jaar gewoond te hebben. Dat opeens de mogelijkheid in beeld kwam om het huis misschien wel een heel jaar te huren, leek ons eigenlijk best interessant. Dan waren we voor een jaar verzekerd van woonruimte, hoefden we niet al na een paar maanden iets te gaan kopen en konden we tegen het einde van dat jaar bepalen of we langer in Zweden wilden blijven of dat het avontuur voor ons zo goed was en we terug naar Nederland wilden. 

Tips & tricks

Van het aanbod van de verhuurder om contact op te nemen met de vorige huurder hebben we dankbaar gebruik gemaakt. Het geeft een stukje zekerheid dat iemand die lange tijd in het huis heeft gewoond zijn ervaringen met je kan delen. De man noemde zowel voor- als nadelen en gaf een eerlijk beeld van hoe het was om in dit huis te leven. Een stuk waardevoller dan het gemiddelde verkoopverhaal (nouja, verhuurverhaal) op Airbnb. Daarnaast hebben we de verhuurder gevraagd of we de huur buiten Airbnb om konden regelen om nog wat op de kosten te kunnen besparen (aangezien Airbnb een groot deel van de kosten opstrijkt). Onze verhuurder gaf aan geen contactgegevens via Airbnb te mogen delen (dus we konden hem buiten Airbnb niet benaderen) maar hintte er tussen de regels door wel op dat we hem misschien wel op Facebook zouden kunnen vinden. Heerlijk, zo'n meedenkende verhuurder. Dus dook ik in de krochten van het internet om mijn Facebookaccount op te snorren en vond onze verhuurder terug. Ook hebben we onze verhuurder gevraagd of een keer konden Facetimen zodat hij ons een digitale rondleiding door de woning kon geven. Het feit dat het huis er echt bleek te staan en dat de eigenaar daadwerkelijk bleek te bestaan, maakte alles een stuk echter en realistischer en was toch wel even een prettige bevestiging. Het internet wilde de verhuurder op onze kosten wel voor ons afsluiten (wij konden dat zelf nog niet bij gebrek aan een personnummer). Via de Zweedse Tele2 hebben we onbeperkt mobiel breedband internet via 4G. Oftewel: een router met een simkaart. 
 
Als het je lukt zou ik het huis ook nog even in het echt bezoeken voordat je er naartoe verhuist. Wij waren in juli 2022 op huwelijksreis naar Zweden en zijn op de terugweg richting de boot langs het huis gegaan. Het geeft je de mogelijkheid om op grote schaal te inventariseren wat er wel/niet in de woning aanwezig is, je kunt de verhuurder in het echt spreken, je kent de plek waar je terecht gaat komen en (voor mij een belangrijk punt) je kunt je nieuwe supermarkt alvast even uitproberen. In ons geval bleek dat de fijne bevestiging te zijn dat we met een supermarkt ter grootte van een Franse Carrefour te maken hadden en niet op een lokale landwinkel aangewezen zouden zijn. Het huurcontract ontvingen we over de mail en zouden we in oktober 2022 bij aankomst tekenen. Geregeld.

Stad vs. platteland

Een huis in Zweden vinden, verliep voor ons dus heel soepel. Toen wij het boek Bonusland van Jasper van Kuijk (een Nederlandse cabaretier die ook voor een jaar naar Zweden verhuisde en er inmiddels definitief naartoe is verhuisd) lazen en zagen met hoeveel gemak zij een huis vonden, werden we een beetje chagrijnig. Op deze manier ontdekten we niet echt waar we tegenaan konden lopen, waar we rekening mee moesten houden en op welke manieren we allemaal konden zoeken. Maar bij onszelf verliep het net zo soepel! De belangrijkste reden hiervoor is dat we op het platteland zochten. Veel Zweden wonen in de stad en hebben een tweede huis op het platteland waar ze hun zomers doorbrengen (ons huis in Zweden is ook het zomerhuis van de in Göteborg wonende verhuurder). Op het platteland is dus vrij veel aanbod en weinig vraag, wat je zoektocht een stuk eenvoudiger maakt. Zoek je een huis in de stad, dan loop je tegen soortgelijke problemen aan als in Nederland. De vraag is er enorm, het aanbod schaars. Daarbij komt dat in de Zweedse steden het merendeel van de huurwoningen in de sociale huursector valt. Die woningen worden vervolgens weer veelal onderverhuurd. De eerste huurder van een woning worden, vergt jarenlang geduld hebben. Voor een huurwoning in de stad moet je het dus vooral hebben van de diverse verhuur- en advertentiesites (denk bijvoorbeeld aan Blocket (de Zweedse Marktplaats)). Kijk voor tips bijvoorbeeld ook eens op de TillSverige subreddit.

Voor de handige harrie's onder jullie: scroll wat rond op de Cheap Nordic Houses pagina, tik een goedkoop pareltje op de kop en klus je eigen Zweedse droomhuis bij elkaar!


Reacties

Populaire posts van deze blog

Een jaar in Zweden

Oktober 2023 in Zweden

Hotspots Halmstad