Hotspots Halmstad

Aangezien het merendeel van de grote steden in Zweden langs de kust gesitueerd is, is ook Halmstad daar te vinden. Halmstad is een stad aan de westkust van Zweden. Hier bevindt zich de zee tussen Zweden en Denemarken; het Kattegat. Een afwisselende stad waar je je zeker een dag kunt vermaken. Ik neem je mee langs de hotspots, do's & don'ts van Halmstad!

Praktisch

Norre katts park
Aangezien reizen door Zweden, gezien de grote afstanden, het beste per auto of camper kan, ben je waarschijnlijk op zoek naar een parkeerplaats. Op de website van Halmstad vind je de parkeerzones en bijbehorende parkeertarieven. Betalen kan zoals bijna overal in Zweden met je bankpas/creditcard of één van de parkeerapps. Gratis parkeren kan ook gemakkelijk door te kiezen voor de Parkeringsplats ten noorden van de stad. In tien minuten loop je dan naar het centrum waarbij je ook nog de route door het Norre katts park kunt nemen. Je kunt midden door het park wandelen of het pad langs de rivier de Nissan nemen. 

Fika

Fika @ Cortado
Het mag op een dag in een Zweedse stad uiteraard niet ontbreken: fika! Voor degenen die na de wandeling door het park al wel weer toe zijn aan een heerlijke kop koffie met een Zweedse lekkernij en degenen die vanwege de grote afstanden die je in dit land af moet leggen überhaupt nog niet aan ontbijten toegekomen waren en wel een lekkere brunch kunnen gebruiken, ligt Cortado Coffee Shop gelukkig om de hoek! Toen wij er waren, zat het vol met brunchende Zweden. Toen we er in de middag nog eens langsliepen, zat het zowel binnen als buiten vol met toegestroomde Zweden voor het belangrijkste moment van de dag: fika. De cappuccino en morotskaka (carrot cake) zijn aanraders! Een Zweedse stad is niet compleet zonder één of meerdere vestigingen van de Espresso House (een soort Zweedse variant van de Starbucks). Scoor hier je kaffe to go of zoek een plekje om te zitten. De vestiging aan het steegje dat de Köpmansgatan en de Storgatan met elkaar verbindt, heeft een gezellig terras weg van de drukte van de winkelstraat. De kanelbullar en chokladbollar zijn hier heerlijk!

Langs de Nissan

Als je door het centrum van Halmstad wandelt, heb je helemaal niet door dat het eigenlijk een kuststad is. De rivier de Nissan mondt echter wel degelijk uit in de zee, het Kattegat welteverstaan. Vanuit het centrum kun je langs de rivier richting de zee wandelen. Tevens een populaire route voor hardlopers en hondenuitlaters. Kies je voor deze route dan loop je ook nog langs Halmstads Slott. Dit kasteel werd in het begin van de 17e eeuw gebouwd en was toen nog in handen van Denemarken, waar Hallands Län, de provincie waarvan Halmstad de hoofdstad is toen nog toe behoorde. Lang konden de Denen niet genieten van het kasteel, want in 1645 kwam Halland in Zweedse handen en werd het kasteel de residentie voor de Zweedse koningen als ze de stad met een bezoek vereerden. Vandaag de dag heeft de provinciegouverneur zijn intrek in het kasteel genomen en heeft het provinciebestuur er een aantal kantoren. Het kasteel zomaar bezoeken, zit er dus niet in. In de zomer wordt de kasteeltuin vaak gebruik voor theater en muziek en met kerst wordt daar een ouderwetse markt gehouden. Heel soms is het kasteel open voor tours onder begeleiding van een gids. Hier kun je checken of dat het geval is wanneer jouw bezoek aan Halmstad gepland staat.

De Nissan
Vergeet tijdens het wandelen langs de rivier ook niet naar de overkant te kijken. Daar zie je op enig moment de stadsbibliotheek liggen. Dit glazen gebouw is op pilaren boven de rivier gebouwd. Iets verderop vind je het Picassopark met op de achtergrond de Immanuelskyrka. Het park is vernoemd naar het 8-meter hoge Picassobeeld dat in het park staat. Als je de tijd hebt, kun je in plaats van je beperken tot kijken naar de overkant natuurlijk ook gewoon even de brug oversteken bij het kasteel.

Lunch

Als het struinen door de winkelstraten en langs de rivier je hongerig heeft gemaakt en je toch al onderweg was naar de zee, loop dan vooral eens binnen bij Söder Familjen om te kijken of er een plekje vrij is. Er is elke week een wisselend lunchmenu dat je op hun Instagram pagina en op de muur bij de toonbank terugvindt. Als het weer het toelaat, kun je lekker buiten zitten op het terras aan het water. Zo niet, dan is het binnen heerlijk knus en leuk aangekleed. Je tafel is een op poten gelegde oude deur en je stoelkussen is een IKEA-hack (ontdekten wij doordat het een in stukken geknipt vloerkleed was, het kleed van de IKEA dat jaren in onze woonkamer had gelegen!). Wij gingen voor een romige broccoli-aardappelsoep met verkruimelde blauwe kaas en ingelegde peer en een gegrilde zuurdesem boterham met pompoenenspread, vegan fetakaas en ingelegde peer. Allebei een goede portie en super smaakvol!

Strand

Västra stranden
Net voor de oude scheepswerf kun je via de Prins Bertils Stig, een wandelpaadje, naar het strand wandelen. Je kunt de Prins Bertils Stig blijven volgen en een mooie route door het bos wandelen of je slaat wanneer je dat wilt rechtsaf om één minuut later op Västra stranden te staan. Je kunt het strand helemaal aflopen en op het einde de Prins Bertils Stig weer oppakken om via het bos terug te wandelen. Op het strand moet je wel op de koop toenemen dat je links de industriële haven ziet liggen. Focus je vooral op rechts, daar mag het uitzicht er zijn! Mocht je met de camper zijn: in de jachthaven is ook een ställplats te vinden.

Voor een afwisselende dag met stad en natuur in één ben je in Halmstad dus aan het juiste adres. Dat je er op culinair vlak ook heerlijk kunt toeven, topt het geheel perfect af!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Een jaar in Zweden

Oktober 2023 in Zweden