Verhuizen naar een land met een andere valuta - hoe doe je dat?

Verhuizen naar Zweden lijkt op het eerste oog makkelijk aangezien het bij de EU hoort. Waar de Zweden zelf nogal verlegen, op zichzelf en teruggetrokken kunnen overkomen, neemt het land die rol binnen de EU ook in. Zich helemaal overgeven aan de EU ging Zweden te ver, en dus koos het land ervoor de Zweedse Kroon trouw te blijven in plaats van over te stappen op de Euro. Verhuizen naar een land waar niet met de Euro betaald wordt, kan wat uitdagingen opleveren. Ik bereid je voor op de beperkingen, geef je wat tips en zorg ervoor dat je zorgeloos je betalingen kunt verrichten (voor geld om uit te geven moet je natuurlijk zelf zorgen, zover gaat mijn service niet ;-) ). 

Je redmiddel: Revolut

Hoe het bij andere banken zit, weet ik niet; maar onze SNS betaalpassen werken in Zweden niet. Wij kunnen nergens met onze betaalpas pinnen en zouden dus eigenlijk op onze creditcard aangewezen zijn. Bij het gebruik van je creditcard geldt echter voor iedere geldopname en pinbetaling in een vreemde valuta een opslag. Dit kan opgeteld nogal in de papier lopen. Wij hebben daarom onze toevlucht gezocht bij Revolut. Revolut is een (relatief) nieuwe online bank die 100% digitaal werkt. De bank biedt een gratis betaalrekening en debetcard (die op de meeste plekken gebruikt kan worden als creditcard). Het grote verschil met een normale creditcard is dat alle kaarten van Revolut prepaid zijn. Oftewel: in plaats van een reguliere creditcard waarbij de bank achteraf de betalingen incasseert die je de maand daarvoor met je creditcard hebt verricht, stort je geld op je gratis IBAN-betaalrekening waarna je betalingen met je Revolut kaart kunt verrichten. Je hebt dus geen bestedingslimiet maar kunt uitgeven wat je op je rekening hebt staan. Je beheert al je bankzaken via de Revolut app op je telefoon.
Op de afbeelding hierboven zie je hoe mijn transactieoverzicht eruitziet. Op 6 oktober heb ik bijvoorbeeld € 50 van mijn SNS betaalrekening op mijn Revolut rekening gestort (dit is via IDEAL in twee klikken gebeurd). Vervolgens heb ik op 23 oktober boodschappen gedaan en zie ik zowel wat het me in Zweedse Kronen als in Euro's heeft gekost. Op 29 oktober heeft Martijn van zijn Revolut rekening geld naar mijn Revolut rekening overgemaakt (ook dit is met twee klikken gedaan).  

Buitenlandse valuta

Het meest interessant wordt het wanneer je met buitenlandse valuta te maken krijgt. Waar reguliere banken een opslag in rekening brengen als je met je Euro's in een andere valuta wilt afrekenen, is dat bij Revolut niet het geval. Wanneer wij dus in Zweden met onze Revolut betaalkaart (waar Euro's opstaan) een bedrag in Zweedse Kronen afrekenen, betalen we enkel de op dat moment geldende wisselkoers en geen aanvullende opslag. Dit geldt tot € 1.000 per maand, maar deze limiet kun je ophogen door voor een betaald account te kiezen. Aangezien wij allebei een Revolut betaalkaart hebben, kunnen we (met onze gratis accounts) in totaal dus voor € 2.000 per maand betalingen verrichten zonder dat daar een opslag voor berekend wordt. Wanneer de één al aan zijn limiet zit en de ander nog ruimte over heeft, kun je dus met twee klikken geld van de ene naar de andere Revolut rekening overmaken, zodat die ander betalingen kan blijven verrichten tot ook op die rekening de limiet van € 1000 is bereikt. Zo komt Jan Splinter door de lange koude Zweedse winter!

Daarnaast kun je op ieder moment buitenlandse valuta inkopen en die op een later moment uitgeven. Als je dit geld uitgeeft, geldt altijd de wisselkoers van het moment dat je ze inkocht. Dit is interessant wanneer de beurs om wat voor reden dan ook inzakt en je goedkoop buitenlandse valuta kunt inkopen. Daarnaast is het voordelig om doordeweeks buitenlandse valuta in te kopen om deze in het weekend uit te geven. In het weekend is de wisselkoers namelijk vaak wat ongunstiger door het ingebouwde risico doordat de beurzen gesloten zijn en de eerstvolgende werkdag zomaar eens hoger kunnen openen.
Op de afbeelding hierboven zie je hoe ik de schamele € 2,59 die ik nog op mijn Revolut rekening had staan, omzet naar Zweedse Kronen. Terwijl je deze valuta wisselt, zie je de wisselkoers continu veranderen en wordt het aantal Zweedse Kronen dat ik voor deze Euro's terugkrijg steeds lager of hoger. Het verschil is doorgaans natuurlijk minimaal (het wisselde bij mij tussen kr28,17 en kr28,18) maar van dag tot dag, week tot week of maand tot maand kan de koers behoorlijk fluctueren.

Via deze link kun jij je aanmelden bij Revolut en je betaalkaart aanvragen. Leven in (of op vakantie gaan naar) een land met een andere valuta was nog nooit zo makkelijk!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Een jaar in Zweden

Oktober 2023 in Zweden

Hotspots Halmstad