Juli in Zweden

En zo is ook juli alweer voorbij gevlogen! We begonnen de maand met bezoek uit Nederland, maar daarna stond deze maand vooral in het teken van bijkomen van de drukke juni maand en opladen voor augustus en september waarin ook weer veel leuke dingen staan te gebeuren. Maar ook in juli hebben we ons absoluut niet verveeld, ik neem jullie mee!

Bezoek uit Nederland!

Kanelbulle to share
Martijn begon de maand met een stedentrip naar Krakau samen met Okke. Geheel volgens traditie (wat ons betreft geen traditie om in stand te houden) werd ook hun vlucht naar Zweden op woensdagavond gecanceld en brachten ze noodgedwongen de nacht door in een hotel op het vliegveld van Krakau. Donderdagmiddag kwamen ze alsnog aan en kon het lange weekend van Okke in Zweden beginnen. Op de dagen dat wij werkten, hing Okke de toerist uit in de omgeving en in het weekend deden wij gezellig mee. Het was die dagen heerlijk zomers weer, dus zaterdagochtend startten we na een late vrijdagavond rustig op in het zonnetje in de tuin, om vervolgens naar Göteborg te gaan. We klommen Skansen Kronan op voor een mooi uitzicht over de stad, liepen door Haga (een van de oudste wijken van de stad) en deelden daar met z'n drieën een gigantische Kanelbulle (waar Haga om bekend staat). Vervolgens gingen we naar het grootste park van Göteborg, Slottskogen, waar onder andere een soort dierentuin te vinden is. We wilden Okke tijdens zijn bezoek aan Zweden het nationale dier natuurlijk niet onthouden, dus we namen hem mee naar de elanden. We eindigden het bezoek aan Slottskogen bij de pinguïns, waar Martijn al hun belevenissen van een voice-over voorzag. Na nog wat sightseeing door de stad, streken we neer op het terras van de Artillerigården waar Martijn door Okke per ongeluk op z'n eerste stukje vlees in een paar jaar tijd werd getrakteerd. Er waren varkens- en vegabuns besteld en de vegabun bleek een uur later nog bij ons tafeltje te worden bezorgd onder het mom van 'deze had je op de toonbank laten staan en ik riep je nog, maar je hoorde me niet'. Op dat moment had Martijn zijn 'vega' bun al lang en breed achter de kiezen. Oeps. 

Terwijl Martijn Okke meenam voor meer sightseeing door de stad, bracht ik Moke naar huis, om vervolgens direct weer rechtsomkeert te maken naar de stad want er stond nog meer leuks op het programma: een COLDPLAY concert! Bijna een jaar geleden hadden we tickets gekocht (in de wetenschap dat we tegen die tijd in Zweden zouden wonen) en die avond was het eindelijk zover! We begonnen, in het kader van doen wat de Zweden doen, met een förfest. Dit betekent dat je voorafgaand aan het concert naar een feestje in de stad gaat, waar je lekker eet, alvast veel drinkt (omdat alcohol in het stadion op wat light bier na niet te krijgen is) en alvast ondergedompeld wordt in Coldplaymuziek. In het stadion waar we een paar weken daarvoor Bruce Springsteen nog hadden gezien, was het die avond de beurt aan Coldplay. En wat was het fantastisch! Het was voor Martijn en mij alweer jaren geleden dat we ze gezien hadden en het werd een magische avond. 



De volgende ochtend startten we na wederom een late avond rustig op in de ochtendzon in de tuin om vervolgens naar Vättlefjäll af te reizen. Daar hebben we die middag heerlijk
gewandeld rond het Surtesjön (het zure meer) om vervolgens aan het einde van de wandeling beloond te worden met een heerlijke duik in het meer. Het meer deed zijn naam eer aan, want we roken na afloop allemaal inderdaad lekker zurig! Het was dankzij het heerlijke weer, de frisse duik en de watermeloen een perfecte zomerdag. Maandagavond gingen Martijn en Okke nog samen naar de bioscoop en dinsdag zat de vakantie voor Okke er weer op en vloog hij terug naar Nederland. Het was heerlijk om weer even een gast in onze 'Airbnb' te hebben!

Zomer, maar niet echt zomer

De volgende dag was het al meteen weer feest: we waren 1 jaar getrouwd! Om dat te vieren, gingen we die avond heerlijk luxe uit eten in de stad. Na afloop wandelden we nog even door de straten van Göteborg toen we ons bedachten dat het laatste Coldplay concert in Zweden op het punt van beginnen stond. Het leek ons leuk om even bij het stadion te gaan kijken om te zien of je er buiten het stadion iets van zou kunnen opvangen. Uiteindelijk hebben we ruim anderhalf uur buiten het stadion mee staan zingen en swingen en stond de straat vol met andere fans die het niet gelukt was om een kaartje te bemachtigen of die misschien net als wij op één van de eerdere dagen al geweest waren maar nog een keer iets van de magie wilden meepakken. Het was wederom een magische avond en een fantastische manier om ons katoenen huwelijk te vieren! 

Moke weet nergens van
Qua zomerweer wilde het deze maand niet echt vlotten. Het regende vaak en het was erg bewolkt en met een graad of 18 vaak niet zo heel erg warm. Wat vooral opvallend was, was de aangetrokken wind. Al vanaf het begin van de maand waaide het iedere dag vrij hard, wat we hier eigenlijk helemaal niet gewend waren. In ons eerste lege weekend sinds half mei, besloten we lekker thuis te blijven en buiten spelletjes te doen. We begonnen met Kubb, een van origine Zweeds spel, waarbij je het speelveld markeert met houten paaltjes en vervolgens met behulp van houten stokken de houten blokjes bij de tegenstander om moet proberen te gooien. De harde wind zorgde er echter voor dat de blokjes überhaupt niet meer omgegooid hoefden te worden en de grensrechter (in de vorm van Moke) begon uit verveling de grenspaaltjes op te eten. Daarna vermaakten we ons gelukkig nog wel met wat andere spellen. Ondanks het matige zomerweer deze maand, waren alle fruitbomen en -struiken in de wijk en in onze tuin gelukkig wel vol komen te hangen met fruit. De appels, pruimen en rozenbottels moeten nog even, maar de kersen kunnen we al plukken, heerlijk!

Vrijmibo!
Na wederom een weekje met matig weer, begonnen we het volgende weekend met een lekkere vrijmibo aan een meertje. Wij dronken een drankje en snackten wat en Moke snuffelde lekker rond en plonsde wat in het water. Een heerlijk relaxte start van het weekend. De volgende dag gingen we lekker lunchen bij Systrarna Werner, een restaurantje midden in het bos met een prachtige tuin tussen de bomen. Zondag ging Martijn naar de bios: Oppenheimer. Een absolute aanrader voor wie nog niet geweest is! 

Typisch Zweedse zaken

Vorige week zijn we op een mooie avond met geleende rackets en ballen van de buren lekker een potje padel gaan spelen. Dat is in Zweden (net als inmiddels in Nederland) een hele grote sport. Ieder ieniemienie dorp beschikt wel over een padelhal en ook bij ons in de omgeving zijn ze overal te vinden. We kozen een mooie buitenbaan naast de haven van een dorp verderop en hebben heerlijk een balletje geslagen. Ik vond het zelfs zo leuk dat ik ga onderzoeken of ik in de komende maanden een cursus kan volgen, wie weet! 

Een andere typisch Zweedse hobby is in de rij staan voor dingen. Zweden doen het vaak en graag. In veel winkels en op veel plekken moet je zoals in een Nederlandse apotheek een nummertje trekken en de Zweden lijnen zich vervolgens maar al te graag op om daar volledig op hun gemak een tijdje te gaan wachten. De Zweden staan zelfs zo graag in de rij dat alle zelfscankassa's in de supermarkten nauwelijks gebruikt worden. Op de een of andere manier laten de Zweden die kassa's links liggen en sluiten ze liever aan in de rij bij de gewone kassa. Met open mond lopen wij, ongeduldige Nederlanders, deze rij dan voorbij om snel bij de zelfscankassa onze reeds ingescande boodschappen af te rekenen en de winkel weer uit te snellen.

Wat we ook veel Zweden zien doen, is zodra de zon zich ook maar een klein beetje laat zien, naar een watertje snellen (dit kan de zee zijn, maar ook ieder random meertje volstaat) om daar in te plonsen of als een zeester op een rots in de Croma te gaan liggen braden. Zodra de zon op een tot dan toe bewolkte dag doorbreekt, komt iedereen de straat op met iets van een klapstoeltje, schepnet of supplank onder z'n arm om direct te gaan genieten van dit heerlijke weer. De buren hier in de wijk gaan hier graag zo efficiënt mogelijk mee om en laten hun zwembroek of zwempak aan hun kleine houten huisjes in de baai wapperen, zodat ze daar bij lekker weer direct naartoe kunnen speren, in hun zwemkleding kunnen springen en het water in kunnen gaan. Een ander populair item om mee te nemen tijdens het zwemmen in de baai is de thermometer. De temperatuur van het water houdt ze allemaal erg bezig.

En ook de toeristen hebben Zweden weer helemaal ontdekt. Je ziet en hoort ze overal en ook de Nederlanders zijn goed vertegenwoordigd. De ene na de andere camper komt voorbij en ook bij ons in de wijk hebben we al de nodige gigantische campers door de straten zien manoeuvreren. Wij snappen ze helemaal, we weten immers uit eigen ervaring wat een perfect camperland Zweden is!

Toetje van de bbq: s'mores!
Het laatste weekend van deze maand deed het weer gelukkig weer leuk mee. Op vrijdagmiddag werkten we onze laatste uurtjes voor het weekend allebei lekker met onze laptop op schoot in de tuin (waarbij Martijn ons voorzag van heerlijke ijskoffie's) en die avond hebben we de barbecue aangeslingerd. Terwijl wij druk over de barbecue gebogen stonden om onze maiskolfjes en zelfgemaakte shaslicks in de gaten te houden, deed Moke zich te goed aan onze heerlijke aardappeltjes uit de oven met mayonaise en ketchup. We kwamen dus terug bij twee totaal lege en schoongelikte borden, oeps. Na Moke boos naar binnen te hebben gebonjourd, moesten we zelf uiteraard keihard lachen om deze plotselinge uitspatting van onze anders zo brave hond. Het werd nog een mooie avond met drankjes en s'mores van de barbecue. De volgende dag gingen we lekker shoppen in de stad en sloten we (uiteraard zou ik willen zeggen) af met een lekkere fika en zondagmiddag maakten we als tegenhanger van deze stadse activiteit een extra lange middagwandeling met Moke bij Stora Amundön. Het was een mooie maand!

Over twee weekjes staat ons volgende bezoek weer op de stoep! De tweede helft van augustus zijn we dus onder de pannen om vervolgens een dag na het vertrek van onze gasten zelf ook weer voor een weekje naar Nederland af te reizen voor een bruiloft en werk. Na thuiskomst in Zweden staat onze volgende vakantie alweer op ons te wachten, oftewel, we genieten volop! Voor nu, eerst nog even terug naar een samenvatting van juli in foto's. 

Tot de volgende!

Haga met de mannen

Eland puppy's in Slottskogen

Vättlefjäll

Reetjes in de wijk

Wildboeketje geplukt in de wijk

Kersvers uit eigen tuin!

Fika!

Moke en zijn buurjongen Winston samen in de baai

Martijn in de pan gehakt met padel

De haven naast de padelbaan

Barbecueën

Zondagmiddag wandeling in Stora Amundön

Stora Amundön




Reacties

Populaire posts van deze blog

Een jaar in Zweden

Oktober 2023 in Zweden

Hotspots Halmstad