Hotspots Borås

Borås is officieel de meest regenachtige stad van Zweden. Het staat ook niet per sé bekend als de meest mooie stad van Zweden. In dit artikel vertel ik je waarom een bezoek aan Borås tóch de moeite waard kan zijn. 

Stadsparken

Parkeren kan op veel plekken ten noorden, westen en zuiden van het centrum. Parkeer je in het zuiden of westen dan kun je je verkenningstocht meteen beginnen in Stadsparken. Dit park ligt aan de rivier de Viskan die door Borås heenstroomt. In het voorjaar en de zomer vind je hier prachtige bloemperken en een rozentuin. Van december tot en met februari is er zelfs een schaatsbaan. Toen wij er in november doorheen liepen, waren er ook allemaal lichtgevende en geluidmakende kunstwerken te vinden in het park. Van een boom vol met bureaulampjes tot deels drijvende kunstwerken gemaakt van oude visnetten met een lampje erin. Terwijl je langs de kunstwerken liep, hoorde je spannende muziek en spooky geluiden. Middenin het park bevindt zich ook nog de Marieheuvel. Naast een mooi uitzicht over het park vind je daar ook een avonturengolfbaan. 

Kunst

Om kunst zit Borås sowieso niet verlegen. Verspreid over de stad is er bijvoorbeeld hele gave street art te vinden. Daarnaast kom je al struinend door de straten en het park bijzondere kunstwerken tegen zoals een surrealistische paardenkoets, een grote lepel en een angstaanjagende hond. Via deze link kun je een kaart vinden van alle kunstwerken en street art in Borås. Je vindt de werken ook terug in de internationale app Street Art Cities. Waar het centrum van Borås zelf niet per se bijzonder is (je vindt er wat mooie winkels en veel, heel veel kappers) maakt deze kunstwerkentour het tóch leuk om door de straten te struinen en telkens verrast te worden door een gaaf kunstwerk op één van de gebouwen. Zelfs binnen wordt deze kunsttrend voortgezet. In het tentje waar wij pauzeerden voor de fika hingen de wanden ook weer vol met de meest bijzondere kunstwerken. Erg leuk om op ontdekkingstocht te gaan en te kijken welke kunst je allemaal kunt vinden. Ik kan hier allemaal foto's delen van alle bijzonder kunst die wij tegen zijn gekomen, maar zelf op onderzoek uitgaan en je laten verrassen is natuurlijk veel leuker!

Fika

Over Fika gesproken, ook dat hebben we uiteraard voor je getest in Borås. Loop vooral eens binnen bij Café Bakgarden. Als je vanuit het stadspark door het centrum bent gelopen, vind je Café Bakgarden ten noorden van het centrum tegenover de Caroli kyrka. Naast een groot en voortreffelijk aanbod van Zweedse lekkernijen, kun je er ook uitstekend lunchen of een warme maaltijd kiezen. Wij gingen voor een cappuccino, appeltaart met vanillesaus (eigenlijk niet mét, maar ín, fantastisch!) en een kokostaart met een bodem van kladdkaka (need I say more?!). Beide aanraders. Daarnaast kijk je binnen je ogen uit naar alle bijzondere kunst die aan de wand te vinden is. Loop je vanuit het noorden door het centrum of ben je gewoon al toe aan een pauze als je alleen het stadspark nog maar hebt gezien, dan vind je Café Viskan aan de overkant van de brug als je vanuit het park de rivier oversteekt. Prachtig gelegen aan het water en ook hier kun je terecht voor zowel fika, lunch als een warme maaltijd. Uiteraard is er ook een Espresso House te vinden in het centrum voor degenen die geen risico willen lopen en verzekerd willen zijn van goede koffie met een voortreffelijke kanelbulle of chokladbolle

Als je met een kleine omweg terugloopt naar de parkeerplaats kun je in het zuidoostelijke puntje van het centrum een gigantisch beeld van Pinokkio midden op de rotonde van de Fabriksgatan en de Allégatan spotten. Ben je uitgekeken in de stad maar heb je nog wel tijd over, dan vind je ten noorden van de stad een dierentuin, Borås Djurpark. Heb je genoeg van de regen en wil je lekker naar binnen? Dan vind je in Borås diverse musea. Kijk op deze site of er iets voor je tussenzit. Kort samengevat is Borås dus niet bijzonder, maar wel leuk.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Een jaar in Zweden

Oktober 2023 in Zweden

Hotspots Halmstad