Oktober 2023 in Zweden

Oktober 2023 in Zweden. Tsja, enkel 'Oktober in Zweden' volstaat niet meer. Het is immers al onze tweede oktober in Zweden. Onze tweede herfst, voor de tweede keer door de prachtig verkleurde natuur wandelen, onze tweede Kanelbullens dag, voor de tweede keer de verjaardag van Moke vieren in Zweden. En toch doen we ook heel veel dingen nog steeds voor het eerst. Voor het eerst kwam Moke's vriendin ons opzoeken in Zweden (en ze nam haar baasjes ook gezellig mee), we hebben voor het eerst vanuit het buitenland gestemd (oh jazeker, wij hebben onze stem al uitgebracht), voor het eerst op die ene plek een mooie wandeling maken en voor het eerst naar dat ene restaurant. Ik neem jullie mee terug naar oktober.

De natuur hier verveelt nooit

Nu het weer herfst is en de dagen korter worden, ondergaat ook de natuur een prachtige verandering. Althans, de zonsopkomsten en zonsondergangen zijn er iedere dag en de dieren doen ook iedere dag hun ding. Maar nu de dagen korter worden, krijgen wij er meer van mee. Dat ontdekte ik toen ik op een vroege ochtend de dag begon met een rondje hardlopen en ik de voordeur opende en er precies een ree voorbij kwam gewandeld. Hij keek me even aan en vervolgde daarna rustig zijn weg. Dit tafereeltje speelde zich af tegen een felrood gekleurde lucht omdat de zon zich ook precies op dat moment begon te laten zien. Op een andere ochtend liep ik met Moke in alle vroegte door de baai waar het water er, in tegenstelling tot de stormachtige dagen die we hebben gehad, heerlijk rustig bij lag en de lucht allerlei kleuren van oranje tot roze en rood had en er tegelijkertijd een vos het grasveld overstak. En ook aan het einde van de middag worden we getrakteerd op prachtige zonsondergangen. Maar zoals ik zei, de dagen worden in rap tempo korter en aangezien ze hier niet aan lichtvervuiling doen, moeten we inmiddels alweer gewapend met hoofdlamp, knipperende lichtjes en allerlei reflecterende items de straat op. Ook op andere punten merken we dat we nu echt weer richting de winter gaan. Bijna alle bootjes zijn uit het water gehaald en de stokken die aangeven waar de berm en de afslagen zijn als er sneeuw ligt, zijn ook alweer langs de weg gezet. We zijn benieuwd hoelang we nog op de eerste sneeuw van dit seizoen moeten wachten.

Eerste keren

Ook al wonen we inmiddels meer dan een jaar in Zweden, veel dingen doen we nog steeds voor het eerst. Het was weliswaar onze tweede Kanelbullens dag, maar het was de eerste keer dat we er, zoals het een echte Zweed betaamd, klaar voor waren en er de avond van tevoren een heerlijk voorraadje versgebakken kanelbullar uit de oven kwamen. We moesten er op deze doordeweekse avond even wat langer voor opblijven (kanelbullar bakken is namelijk best even een proces), maar wij en de buren konden er de volgende dag heerlijk van genieten. 

We hebben ook voor het eerst vanuit het buitenland gestemd. We hadden ons een tijdje geleden al geregistreerd als 'kiezer buiten Nederland' en hadden ons stembewijs en retourenvelopje al ontvangen. Deze maand ontvingen we per mail ook ons stembiljet. Deze moesten we printen, vervolgens daarop aankruisen voor welke partij en voor de hoeveelste persoon op de lijst we wilden stemmen (bij hoge uitzondering hoeft dat niet met een rood potlood!) en tezamen met ons stembewijs en een kopie van ons ID hebben we alles in een envelop naar Nederland gestuurd. Nu maar hopen dat ze er voor 22 november 15:00 uur zijn!

Nu het kouder en donkerder wordt en de straten over een aantal weken wellicht weer vol liggen met sneeuw, verplaatsen ook onze sportactiviteiten zich langzaam van buiten naar binnen. Weer of geen weer, zoals het een Zweed betaamt, blijven we natuurlijk dapper hardlopen (det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder, oftewel: er bestaat geen slecht weer, alleen slechte kleding). Maar we zijn ook gezellig samen gaan boulderen in de stad. Martijn had al een strippenkaart en doet dit soms met collega's, maar hij gaat nu ook een cursus volgen. De boulderhal is vlakbij mijn padelhal, dus dat kan op zondagochtend mooi gecombineerd gaan worden. Daarnaast heb ik me ingeschreven bij de sportschool een dorpje verderop. Nu maar kijken of ik me daar door het slechte weer dat niet bestaat dapper op de fiets naartoe ga bewegen op de koude donkere dagen, of dat ik toch slapjes als een neppe Zweed de auto pak. 

In het kader van nieuwe dingen doen, ontdekten we ook weer prachtige nieuwe wandelroutes, gingen we heerlijk uit eten bij een nieuw restaurant en ontdekten we weer nieuwe koffietentjes. De luxe van ieder weekend nieuwe dingen kunnen doen en nieuwe plekken kunnen ontdekken, is fantastisch!

Bezoek uit Nederland

Deze maand had Moke bezoek uit Nederland uitgenodigd. Zijn vriendin Bonne kwam hem opzoeken! Ook leuk voor ons, want ze nam haar baasjes Sanne en Saskia gelukkig gezellig mee. Moke en Bonne leerden elkaar als piepkleine puppy's kennen toen ze allebei in dezelfde wijk in Utrecht woonden. Bonne verhuisde na een jaartje naar Zeist, maar ze bleven gelukkig altijd daten. Deze maand vierden ze een weekje vakantie in Nederland en kwamen ze ook een weekend bij ons op bezoek. De hereniging in Slottsskogen, het stadspark van Göteborg, ging er enthousiast aan toe. Ondanks het feit dat ze elkaar een half jaar niet hadden gezien (wij zochten ze voor het laatst in april in Nederland op), herkenden ze elkaar direct weer en stoven ze er schouder aan schouder vandoor. 


Na een heerlijke wandeling door Slottsskogen, waarbij we uiteraard ook de elanden gingen bekijken, hadden we een wel heel bijzonder uitje gepland staan. Moke was die week daarvoor drie geworden en Bonne zou de volgende dag drie worden. Om dit te vieren, gingen we naar de Dog Bakery. Zoals de naam al doet vermoeden, kunnen niet alleen de mensen hier aan de fika, maar ook voor de honden zijn er de heerlijkste cupcakes, koekjes en puppychino's te krijgen. Cupcakes op basis van zalm, kip of bijvoorbeeld rendier, wie wil dat nou niet?! Saskia zag het in ieder geval wel zitten, want die dacht per abuis dat de prachtige cupcakes die op het prachtige servies op ons tafeltje stonden voor ons waren. Terwijl de honden van hun cupcakes 'genoten' (hap slik weg), genoten wij van een heerlijke kop koffie, een stuk taart en een gezellig gesprek met een stel Amerikanen die in de stad woonden en ook gezellig aan de fika zaten met hun honden. Martijn en ik kregen alweer helemaal flashbacks naar de Amerikaanse hondenliefhebbers in Bergen tijdens onze vakantie in Noorwegen. We namen ze nog mee naar Skansen Kronan voor een mooi uitzicht over de stad en wandelden door Haga, het meest pittoreske wijkje van Göteborg. De rest van het weekend vermaakten we ons met heerlijke wandelingen door de wijk en ons favoriete bos, werd er heerlijk gegeten en gedronken, speelden we spelletjes, praatten we bij en genoten zowel wij als Moke van dit heerlijke gezelschap!

November belooft weer een drukke maar leuke maand te worden. We beginnen met een weekendje weg naar Stockholm en een week later ga ik weer een paar dagen naar Brussel voor werk. Erg leuk om voor het eerst sinds begin mei weer collega's te zien! Omdat ik toch in de buurt ben, ga ik natúúrlijk ook even langs mijn zus voor een kraambezoek aan ons kersverse neefje! En ik sluit zoals gewoonlijk af met de boodschap dat er volgende maand ook weer gezellig bezoek uit Nederland komt! Maar eerst, een samenvatting van oktober in foto's. 

Tot de volgende!

Gezelschap tijdens de ochtendwandeling

Mooie luchten tijdens de middagwandeling


Genieten van de herfst


De jarige job met zijn nieuwe aanwinst

Moke kreeg ook een extra lange wandeling over de rotsen cadeau


De baai in herfstkleuren

Op pad met ons bezoek


Het uitzwaaiteam van onze bnb

Reacties

Populaire posts van deze blog

Een jaar in Zweden

Hotspots Halmstad